Oldal kiválasztása

SMA STP inverter elhalványult kijelzője

Szarvason találkoztunk a következő esettel. Hiába a legjobb technológia, ha a telepítéskor nem kellő körültekintéssel jár el a szolgáltató cég. Jelen esetben három SMA STP inverter kijelzője halványult el teljesen. A fotón látható módon az LCD kijelzőn csupán az előre rányomtatott ábrák jelennek meg, az inverter által megjeleníteni kívánt adatok, termelési grafikonok és számértékek már nem (2. kép). Itt is meg kellett rendelnünk az SMA-tól előre a cserealkatrészeket, ami sajnos időt és türelmet igényel a tulajdonos részéről. (3. fotó, az új LCD a cserét követően)
A probléma oka az volt, hogy mindhárom inverter ki lett téve a tűző Napnak, az pedig öt év alatt meg is tette pusztító hatását. Mindhárom folyadékkristályos kijelző tönkrement, az UV sugárzás hatására teljesen eltűnt róluk a megjelenítendő információ.
Mivel ez a jelenség nem a gyártó hibájának róható fel, ezért a garanciális csere érvényesítése is problémákba ütközhet. Épp ezért ajánlatos az inverter helyének kijelölésekor nagyon körültekintőnek lenni és olyan helyre tenni, ahol az nincs kitéve se a direkt napsugárzásnak (az 1. fotón látható, ahogy a napfény direktben éri az invertereket), se a csapadéknak, se a túl magas, (tartósan 40°C fölötti) környezeti hőmérsékletnek.
Hiába a kültéri, IP 65-ös kivitel, a gondatlanság a legtartósabb eszközben is képes kárt tenni. Ez csupán idő kérdése…
A napelemmel ellentétben, ami kifejezetten a direkt napsugárzásra lett tervezve, az inverter jobban szereti a védett, árnyékos helyeket. Ezt a két egységet nem szerencsés összekeverni.