Oldal kiválasztása

Rendszerindítás és első beállítás

Mai esettanulmányunk Úrhidáról nem egy javítás, hanem egy rendszerindítás és első beállítás menetét mutatja be.
A napelemes rendszer telepítését követően először be kell állítani az inverteren a megfelelő országbeállítást, aminek révén az inverter felveszi az Elosztói Szabályzatban szereplő közműhálózati paramétereket. Innentől kezdve lesz képes az inverter a magyar villamos hálózattal kompatibilis módon üzemelni.
Második lépésként összepárosítjuk az egyes optimalizálókat az inverterrel (általában minden napelemhez tartozik egy-egy optimalizáló). Ez a művelet mindössze 3 percet vesz igénybe.
Harmadik lépés az inverter csatlakoztatása a közműhálózatra, ami kb. 5 percet igényel.
Ezt követi a próbaüzem. Megnézzük, hogy az inverteren megjelenik-e a napelemek termelése, majd siker esetén kikapcsoljuk a rendszert. A beüzemelést követően fogjuk az áramszolgáltatónak készrejelenteni a rendszert, ami náluk elindítja a mérőóracsere folyamatát. Nagyon fontos tudni, hogy az előírások értelmében a napelemes rendszer hivatalosan nem üzemelhet az üzembehelyezés és mérőóracsere közötti időszakban!

Talán hasznos lehet tudni, hogy a SolarEdge az úgynevezett első generációs optimalizálók körébe tartozik. A legújabb generációt képviselő, a Jinko napelemekbe integrált Maxim optimalizáló technológia még a fentieknél is egyszerűbb és gyorsabb üzembe helyezést tesz lehetővé.