Oldal kiválasztása
A szerelés során két hibát is vétettek a szerelők:
 
1./ Háromnál több (ebben az esetben 5 volt) párhuzamosan kötött napelemsztring esetében olvadóbiztosítókat kell alkalmazni minden sztringben. A szerelők az inverterekben benn hagyták a biztosítók helyén gyárilag bent lévő rövidzárakat, mivel nem volt elegendő biztosítójuk.
 
2./ A DC oldalon mielőtt bármit bárhová bekötnének, ellenőrizni kell a feszültségeket, polaritásokat. A szerelők nem tették meg ezt, hanem a jelölésekre hagyatkoztak, amik ebben az esetben hibásak voltak. Így az egyik sztringet fordított polaritással kötötték be.
 
Mi lett a két hiba eredménye?
 
Négy párhuzamosan kötött sztringgel sorba lett kötve az ötödik. Így azon az egy sztringen öt sztring rövidzárási árama folyt keresztül folyamatosan. Ha benn lettek volna a helyükön a sztringbiztosítók, akkor a fordítva kötött sztring biztosítója kiégett volna és ott vége lett volna a bajoknak. Megtalálták volna a hibát és kijavították volna.
 
Így viszont óriási hő keletkezett a nagy áram miatt, elkezdtek leégni a junction-boxok. És a napelemekben a cellákat tokozó műanyag is kezdett leégni, elolvadni. Az EVA fólia és a backsheet is több helyen kilyukadt.
 
Az áramkört ilyen formában nincs mivel lekapcsolni, amíg süt a Nap (vagy el nem ég az egész), addig az áram nem áll le. Egy csatlakozás széthúzásakor, vagy a szolár kábel elvágásakor pedig egy komoly villamos ív keletkezik, ami elolvaszt és felgyújt mindent, ami az útjában van, ráadásul életveszélyes is. A hibás kapcsolás miatt 48db napelem feszültsége adódik össze ilyenkor, ami közel 1500V.
Szerencsére a szerelők nem estek pánikba és óvatosak voltak így nem esett senkinek baja. A fordítva kötött sztring 24 db napeleme viszont tönkrement. Az anyagi kár jelentős.
 
Az eset is mutatja, hogy az áram nem játék, a DC változata pedig különösen nagy óvatosságot igényel. Be kell tartani a technológiai folyamatokat, szerelési szabályokat és inkább mindent kétszer ellenőrizni kell, még ha ez a tempó kárára is megy, minthogy valaki megsérüljön, vagy komoly anyagi kár keletkezzen.