Oldal kiválasztása

Apró részletek

Mai esettanulmányunk Tiszaszentimréről jó példa arra, hogy a napelemes kivitelezésnél mindenre “apró” részletre oda kell figyelni.
Egy külsőleg gyönyörűen felszerelt rendszer mögött is megbújhat valami alattomos hiba, ha például a villanyszerelést nem kellő gondossággal végzi a kivitelező.
Esetünkben egy 27kW-os rendszerhez hívtak minket, mivel a tulajdonos azt észlelte, hogy a rendszere nem termel.
A helyszíni vizsgálat során azt tapasztaltuk, hogy az AC oldali bekötésnél asorkapcsokban a csavarok nem kellő nyomatékkal lettek meghúzva. Egy ekkora napelemes rendszerben közel 40 amper áram folyik fázisonként, így a folyamatos terhelés miatt az érintkezés exponenciálisan romlik addig a pontig, amíg akár ki is gyulladhatnak a beépített szerelvények a fokozódó melegedés miatt.
Jelen esetben is elégett a sorkapocs és megégett a mellé szerelt túlfeszültségvédelem foglalata is. Látható, hogy a kábelek lazán lettek rögzítve, a leszorító csavar pedig nem a vezeték fém részét, hanem annak műanyag szigetelését szorította le (2. képen). Ezek súlyos hiányosságok! Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kapcsolat megszakadt és a rendszer leállt, mielőtt az egész elosztószekrény kigyulladt volna.
Amennyiben bármilyen gyanúja támadna a rendszere üzembiztonságával kapcsolatban és felül szeretné vizsgáltatni a rendszerét, hívjon minket! Megéri időben lépni és megelőzni a bajt!